Vigyázat: hogyan teszi tönkre az extrém hideg időjárás a mobiltelefonod?

0

Síelni tervezel ezen a télen? Az ünnepek már mögöttünk vannak, az új év teljes erőbedobással pörög, te pedig úgy érzed, hogy feltöltődésre van szükséged? Nincs is erre jobb módszer, mint aktív pihenés formájában kikapcsolódni! 

Hotelek a Magas-Tátrában

Sajnos az elektronikus cikkek tulajdonosainak többségének fogalma sincs arról, hogy az extrém hideg idő milyen nagy károkat okozhat a készülékeiben – ideértve a mobiltelefonokat és a tableteket is.

A hideg időjárás tünetei közé tartozik a lassú LCD teljesítmény és az akkumulátor gyenge teljesítménye; viszont a hideg időjárás tartós károkat is okozhat a készülékedben!

Mennyire hideg a túl hideg a mobiltelefonodnak?

A legtöbb nagy mobiltelefon és tablet gyártó figyelmezteti a fogyasztókat, hogy a készülékeik károkat szenvedhetnek, ha túl hideg hőmérsékleten használják azokat. Útmutatóként a megfelelő üzemeltetési hőmérsékletet szokták feltüntetni.

Például az Apple vállalat 0°C  és 35°C közötti hőmérsékletet jelöl meg megfelelőnek a készülékei használatára. Ha ettől hidegebb, illetve melegebb  időben használod, akkor nem érvényes rá a garancia.

A Nokia vállalat sokkal megengedőbb, hiszen -10°C-től 55°C-ig terjedő tartományt jelöl meg ideális üzemeltetési hőmérsékletnek, míg a Samsung vállalat -20°C és 50°C közötti hőmérsékletet javasol.

Síkirándulások

Miért ilyen nagy az eltérés az egyes mobiltelefon gyártók között?

A MikroPC által futtatott tesztek szerint a legtöbb mobiltelefon körülbelül -30°C hőmérsékleten mondta fel a szolgálatot (ha nem vesszük figyelembe a Nokia és a Motorola néhány alacsonyabb kategóriás, olcsó mobiltelefon modelljének eredményét).

Röviden összefoglalva a teszt eredményeit a következőket állapíthatjuk meg:

  • 10°C: a tesztelt mobiltelefonok többségének a kijelzője kissé elsötétült
  • -10°C: néhány mobiltelefon akkumulátora a teszteltek közül problémákba ütközött
  • -20°C: a legtöbb mobiltelefon ezen a hőmérsékleten kikapcsolt
  • -30°C: a legtöbb mobiltelefon súlyos LCD kijelző és akkumulátor gondokkal küszködött
  • -40°C és az alatt : az összes mobiltelefon működésképtelenné vált

Tippek, hogy hogyan tudod megakadályozni a hideg időjárás okozta károkat a mobiltelefonod vagy tableted esetében

Ha extrém hidegben tartózkodsz, akkor az lesz a legjobb, ha inkább kikapcsolod a mobiltelefonod vagy a tableted.

Hagyj egy kis időt a mobiltelefonodnak vagy tabletednek, hogy felmelegedjen, mielőtt újra használni kezdenéd.

Tedd zsebre a mobiltelefonod. Figyelj oda, hogy a hátoldala, vagyis az akkumulátorhoz közelebb eső oldala a tested felé legyen fordítva. Ezzel a kis trükkel egy kis meleget kap a telefonod a testedtől.

Csökkentsd a mobiltelefonod vagy tableted kijelzőjének fényerejét, kapcsold ki a GPS-t és a mobil adatforgalmat, ha lehet, hogy csökkentsd a mobiltelefon terhelését.

Sífelszerelések

A mobiltelefonok és tabletek bár nem az örökkévalóságra szólnak. Egyik gyártó sem nyújt rájuk élettartam garanciát. Ennek ellenére az emberek gyakran megfeledkeznek a lehetséges károkról, amiket a fagyos időjárás okozhat. A meghibásodás ráadásul nem is azonnal következik be.

Attól függetlenül, hogy mennyiért vetted a mobiltelefonod vagy a tableted, mindenképp érdemes lenne odafigyelned arra, hogy a lehető legkisebb mértékben károsodjon a használat során, hogy minél tovább tudd használni vagy minél  jobban megőrizze az értékét, ha tudod, hogy egy idő után szeretnéd eladni és egy újabb, jobb mobiltelefon vagy tablet modellre váltani.


Kuponok

Hotels.com
MaiUtazás.hu
Sportisimo.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.