Mit fogyasszunk hideg évszakokban

0

Az ősz már javában fut és lassacskán beköszönt a hideg tél is. Ezekben az évszakokban hajlamosabbak bagyunka megfázásra, mely hurutos köhögéssel, náthával, lázzal és egyébb kellemetlen tünetekkel jár. Viszont, mielőtt még futnánk az orvoshoz, van pár természetes mód, melyekkel megelőzhetjük a bajt ezekben a hónapokban.

A citrom gyógyító hatása

Kezdeném a sort a jól ismert exotikus gyümölccsel, mely gazdag C-vitamin tartalmáról híres: a citrom.
Tudtad, hogy a citrom őshazája India? 4000 éve jutott el Kínába, onnan pedig egészen hozzánk. Jelenleg Olaszországot tartjuk a citrom hazájának. Magas C-vitamin tartalmáról híres. lllóolajának magas antiszeptikus hatása van, kiválóan alkalmas gyulladások kezeléséhez. Leggyakrabban tea készítéséhez használjuk, de akár önmagában is fogyasztható mint gyümölcs – legalábbis, akiknek nem okoz gondot intenzív, savanyú íze.
És, hogy mire is jó a C-vitamin és miért olyan tanácsos fogyasztani? Nézzük csak meg sorjában:

  • bőr- és ínyvédelem
  • szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
  • rák és ízületi megbetegedések megelőzése
  • megújítja a szervezet E-vitamin tartalékát
  • megvédi a sejteket a szabad gyököktől
  • javítja a vas felszívódását
  • gyorsabb a sebek gyógyulás, csontok forrása és az izmok regenerálódása

További természetes C-vitamin források:

  • petrezselyem
  • homoktövis
  • brokkoli
  • sütőtök
  • paprika, paradicsom
  • citrusfélék: narancs, grapefruit
  • savanyú káposzta
  • karfiol
  • spenót
  • kelbimbó
  • csipkebogyó

Csipkebogyós C-vitamin rágótabletta

Gyömbér, mint gyógyír

Másik nagyon népszerű fűszernövény, melyet tanácsolnak fogyasztani a hideg hónapokban nem más mint a híres gyömbér. A gyömbér őshazájának Dél-Kelet Ázsia és India számítanak. A távolkeleten már évezredekkel ezelőtt ismerték gyógyító hatásait, mikor mi még csak nem is sejtettük, hogy létezik. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, foszfor, kalcium, vas, magnézium, nátrium, valamint A-, B-, C-, E-vitaminokat. Leginkább emésztésjvító és gyomornyugtató hatásairól ismert, ezenkívül gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító tulajdonsága miatt ajánlatos fogyasztani betegség idején. Jellegzetes, csípős íze viszont nem felel meg mindenkinek, így nem is tudja mindenki fogyasztani. Továbbá, vigyázni kell, mert a gyömbér esetében nem jvasolt a “túladagolás”: ez esetben pont az ellenkező hatást éritek el és gyomorrontáshoz vezethet.

Egészséges házi gyömbértea recept:

  • 1/2 vagy 1 kisebb friss gyömbér
  • 1 citrom
  • méz ízlés szerint
  • 1l víz
  • fokhagyma (opcionális)

Öntsünk kb. egy liter vizet egy edénybe. Hámozzuk meg a gyömbért és vágjuk fel apró darabokra vagy akinek van hozzá kedve, reszelje le. Ha szeretnétek fokhagymát is tenni hozzá, reszeljetek le egy-két gerezd fokhagymát, ízlés szerint. Tegyétek a vízbe és kezdjétek el főzni nagy lángon, míg felforr. Majd kisebb lángon főzzétek tovább, míg a lé nem kezd elszíneződni a gyömbértől. Akkor lesz jó a tea, ha már erős sárga színt kap a víz. Persze, meg is kóstolhatjátok közben. Kapcsoljátok ki a tűzhelyt és hagyjátok még egy 5-10 percig lúgozni a gyömbért fedő alatt. Ha kész, szedjétek ki a gyömbért és a fokhagymát, ízlés szerint pedig ízesítsétek mézzel és citrommal. Természetesen, ezt a lépést ki lehet hagyni, de mindenképp finomabb íze lesz a teának és a citrom fokozza a kívánt hatást. Fogyasszátok egészséggel!

Növeld a koncentrációkészséged és csökkentsd a fáradékonyságot gingko bilobával

Méregtelenítsünk zöld ételekkel

A hideg évszakok ugyan nem a legalkalmasabbak detoxikációra, azaz méregtelenítésre, de van egy-két alapanyag, mellyel ilyenkor is alávethetitek magatokat a tisztításnak. Ide tartozik a savanyú káposzta, alma, spenót, brokkoli avokádó és a szőlő – bár novemberben már nem annyira beszerezhető. Az imént felsorolt zöldségek és gyümölcsök rengeteg vitamint, többek között C-vitamint tartalmaznak és vasat. Mindez nagyon fontos a szervezetnek ebben az időben és kiváló ételeket készíthettek ezekből az alapanyagokból. Említésre méltó például a káposztaleves, brokkolileves vagy akár brokkolis köret burgonya helyett húsokhoz.

Isteni spenótos, avokádós smoothie recept:

  • 1/2 kg leveles spenót (paraj)
  • 1/2 alma vagy 1 egész
  • 1 avokádó
  • tej, víz vagy növényi tej ízlés szerint
  • 1/2 banán (opcionális)
  • kevés citromlé (bebarnulás ellen)

A gyümölcsöket és a spenótot kis darabokra vágjuk. Hozzáöntünk ízlés szerint tejet vagy vizet. A folyadék mennyisége attól függ, milyen sűrű pépet akarunk kapni. Szükségük lesz egy turmixgépre vagy egy kézimixer. Az utóbbi esetében szükség lesz eg ymély tálra is, hogy ne szökjön ki semmi. Egyszerűen csak összepréseljük a hozzávalókat és fogyasztatjuk is. Amennyiben nem akarjuk azonnal fogyasztani, rakjuk nyugodtan hűtőbe. Mivel magas ásványi- és tápanyagtartalma van a felhasznált gyümölcsöknek, így nem kell sokat fogyasztani belőle, valamint egy könnyű regeglinek esetleg vacsorának is megfelel.
Tipp: citrom hozzáadásával elkerülhetik, hogy a banán, alma és az avokádó bebarnuljanak.


Kuponok

https://www.kuponkozmosz.hu/eshop/bijobolt-hu
https://www.kuponkozmosz.hu/eshop/myprotein-hu

Megosztás

A szerzőről

Eperjessy Éva

Helló, a nevem Évi. Amit tudni kell rólam, hogy imádom az állatokat és a kutyusokért rajongok a legjobban. Továbbá kávé-, kaja- és kozmetikafüggő vagyok. Szeretem az egyedi készítésű dolgokat és a kreativitást. Minderről és még sok-sok másról olvashatsz itt a blogon. Kellemes időtöltést kívánok ;)

HOZZÁSZÓLÁSOK