Mit csináljunk a telefonnal, ha vízbe esett vagy nedves lett

0

Biztosan sokakkal előfordult, hogy mobiltelefonjuk a vízbe esett és nem tudták mitévők legyenek. Bekapcsolni a telefont vagy nem bekapcsolni? Újat vásárolni, vagy megjavíttatni a már meglévőt? Manapság egyre több mobiltelefon rendelkezik hidroizolációval, úgyhogy az enyhe nedvesség nem okoz számukra problémát. Azonban még mindig nem mindegyik telefon vízálló. Tehát mit kell először tenni, ha az okostelefonunk vízbe esik? A mai cikkünkben elmondjuk, mik ilyenkor a teendők!

1.lépés: Kapcsolja ki a telefont

Pontosan, nagyon fontos azonnal kikapcsolni a mobiltelefont. Amennyiben bekapcsolva hagyja, megtörténhet, hogy az egészet mobiltelefont cserélnie kell. A bekapcsolt mobiltelefon örvényáramot hozhat létre, amely rövidzárlatot eredményez. Megfelelő módon ki kell venni a mobiltelefont a vízből, gyorsan szárazra törölni, és ha lehet, szétszerelni. Egyes modellek, mint például az Apple márkájú iPhone-ok nem szétszerelhetőek. Néhány felhasználó tudatlanul megnyomja a bekapcsolás gombot, hogy ellenőrizze, hogy a vízből való eltávolítás után a telefon tovább használható-e. Ez még akkor is egy nagyon rossz lépés, amikor a telefon rendben van és nem sérült. A bekapcsolás során az alaplap kiégésére kerülhet sor.

iPhone 8 64GB Asztroszürke

2. lépés: Távolítsa el a nedvességet

A második lépés természetesen a víz és nedvesség eltávolítása. Először is vegyen egy jó nedvszívó képességgel rendelkező törölközőt, amely gyorsan felszívja a felesleges nedvességet. Nagyon sokan hajszárítót használnak a telefon belsejének a kiszárítására, ez azonban nem éppen a legmegfelelőbb módszer . Ennél az eljárásnál nagyon oda kell figyelni a szárítás módjára. Ügyeljen arra is, hogy a hajszárítót ne tegye túl közel a mobiltelefonhoz, valamint ne használjon túl magas hőfokott. A kiáramló meleg levegő és a mobiltelefon közti távolságra is ügyeljen. Figyeljen nagyon oda, hogy a hajszárítóból kiáramló levegő ne érintkezzen közvetlen a mobiltelefonnal. A túl meleg levegő hatására a mobiltelefon túlmelegedhetne.

Vízálló iPhone tok

Pár perc múlva kapcsolja ki a hajszárítót. A szárítási időnek nem szabad túl hosszúnak lenni, 20 perc is bőven elegendő. Szárítás után megpróbálhatja bekapcsolni a telefont, de még mindig elég nagy a veszély, hogy a telefon belsejében víz található, ezért a következő lépéssel kellene folytatnia.

3. lépés: Szárítás

A nedvesség eltávolítása önmagában nem elég, megfelelő szárítás is szükséges. A nedvesség eltávolítására érdekes megoldás a mobiltelefon rizsbe történő elhelyezése. A rizs ugyanis nagyon gyorsan és hatékonyan képes felszívni a vizet. Amennyiben a mobiltelefont rizsbe helyezi, az segíthet a telefon belsejében található összes felesleges vizet felszívni. Azonban ne felejtse el, hogy ezután a lépés után előfordulhat, hogy a csatlakozó rizzsel lesz tele. Ennek megelőzése érdekében, mielőtt a telefont a rizsbe helyezné, ne felejtse el azt papírtörlőbe csomagolni. 

Végső soron a rizs csak sürgősségi intézkedés. A professzionális szárítási eszközökön és dobozokon kívül mindig léteznek valami hiányosságok a víz abszorpciójának hatásában.

Vízálló telefontartó tasak

Most már bekapcsolhatja a telefonját. Ha a mobiltelefonban már nincs víz és a telefon száraz, normál módon kellene dolgoznia. Amennyiben még mindig nem tudja bekapcsolni, felveheti a kapcsolatot egy ügyfélszolgálattal, amely segítséget nyújt. Meg kell jegyezni, hogy a vízálló mobiltelefonok a színüket is megváltoztathatják. 

Ne örüljön mindjárt, ha sikerült bekapcsolni a mobiltelefont. Ellenőriznie kell a telefon alkatrészeités tartozékait is, hogy megfelelően működnek-e.

  • Először nézze meg a képernyőt. Nézze meg, hogy nincsenek-e rajta valami szokatlan dolgok, melyeket egyébként nem kéne látnia.
  • Próbálja ki a hangszórókat és próbáljon meg valakit felhívni.
  • Amennyiben a hangszóró rendesen szól, akkor az jó, de ha csendesen szól, vagy nem hallani Önt eléggé, esetleg Ön nem hall másokat, akkor a mobiltelefont szervizbe kell vinni. 
  • Ellenőrizze a kamerát és próbáljon képet készíteni.
  • Amennyiben minden működik, és minden rendben van, gratulálunk! Ez alkalommal sikerült megmentenie a mobiltelefonját.

Kuponok

Alza.hu
Kütyübazár.hu
PandaPiac.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.