Mi történik a laptop akkumulátorával, ha mindig töltőn hagyja

0

A laptop akkumulátorát illetően számos kérdés felmerül. Az egyik ilyen, hogy az akkumulátor állandóan tölthető-e, még akkor is, ha a laptop már fel van töltve. Az akkumulátort illetően létezik néhány mítosz, melyeket az emberek még mindig elhisznek. 

A laptopok akkumulátora nem képes “túltöltődni” 

A legelterjedtebb mítosz az, hogy túlzottan feltölti, vagyis túltölti az éppen töltés alatt álló akkumulátort. Az autó akkumulátoroknál ez előfordulhat, de a mobiltelefonoknál, vagy a laptopoknál ez nem érvényes. 
A két típusú akkumulátor között az a különbség, hogy az autó akkumulátorok nem rendelkeznek az ismert Li-ion akkumulátorral, mint a mobiltelefonok, vagy a laptopok. Ez az akkumulátor ugyanis más vegyi anyagokból tevődik össze, melyek másképp reagálnak, és legfőképp nem lehet őket “túltölteni”.

Surface Pro 7 128GB i3 4GB platinum + EN/US billentyűzet mellékelve

A túlmelegedést és a túlterhelést azonban nem csak a kémiai különbségek akadályozzák meg, de az a biztonsági rendszer is, amely megállítja a készülék töltését, amint az elérte a 100 %-os szintet. Amikor a töltöttségi szint csökken, újra feltöltődik, és amikor eléri a 100 %- ot újra leáll, és így tovább. 

Az akkumulátorok idővel tönkremennek

Ha az akkumulátor használaton kívül van, idővel károsodhat. Ezen kívül azonban a helyes használat is fontos. Ez is az egyik ok, amiért az akkumulátort nem volna szabad az elektromos csatlakozóból bármikor eltávolítani anélkül, hogy az nincs teljesen 100 %-ra feltöltve. Az akkumulátort száraz, hűvös helyen kéne tárolni. 

ASUS ZENBOOK 14 UM431DA (UM431DA-AM006T) UTÓPIAKÉK

Ezeknél az akkumulátoroknál a meleg okozza a legnagyobb problémát. Túlmelegedés esetén károsodnak és tönkremennek, valamint gyorsabban lemerülnek. Normál használat és a hűtőrendszer normál működése esetén biztos lehet abban, hogy az akkumulátor hosszú élettartamú lesz.  

Laptop akkuk

Ami az akkumulátor ciklusokat illeti, teljesen mindegy, hogy a ciklusok rövidek, vagy hosszúak. Amennyiben az akkumulátor karbantartását illető összes utasítást betartja, semmitől sem kell tartania. 

Kalibrált akkumulátor

Az akkumulátor teljes, vagy majdnem teljes lemerülése az akkumulátor újrakalibrálását eredményezi. Amennyiben az akkumulátor nincs helyesen feltöltve, megtörténhet, hogy az akkumulátor egy bizonyos idő után elromlik.

Hagyni tölteni, vagy nem? 

A kérdés az, hagyni 100 %-ra feltölteni, majd ezt követően eltávolítani a töltőről, vagy hagyni tölteni? Gondoljon a ciklusokra és arra, hogy minél gyakrabban fogja a töltőről eltávolítani, annál több lesz a ciklus. Éppen ezért semmilyen problémát nem okoz, ha az akkumulátort folyamatosan áram alatt hagyja. Nem töltődik túl és nem is károsodik. 


Kuponok

Alza.hu
Akkuk.hu
Notebook.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.