Mi is az a robotporszívó?

0

Manapság a robotporszívó egyre inkább egy elengedhetetlen háztartási géppé válik, főleg, ami a nagyobb városokat illeti. A legtöbb ember valószínűleg ismeri és találkozott már ezzel a takarításra való segédeszközzel. Ám ha részletekbe menően megérti, hogy hogyan is működik a robotporszívó, akkor az később nagy hasznára válhat, amikor megpróbálja kiválasztani a megfelelő robotporszívót.

A robotporszívó, vagy más néven takarító robot, egy automata porszívó, amely seprűként és porszívóként is üzemel egyszerre.

Roomba 605 robotporszívó
Xiaowa robotporszívó
Navon Relax De Luxe robotporszívó

A robotporszívó automatikusan tisztítja meg a padlót a szobákban, bizonyos mértékű mesterséges intelligencia segítségével. Néhány robotporszívó keféket használ, hogy a ház minden egyes sarkát el tudja érni. Más robotporszívók egy csomó tisztító funkciót kombinálnak (felmosás, nedvesítés, UV-fertőtlenítés stb.) a porszívózással egyszerre, tehát végeredményben elmondhatjuk, hogy a robotporszívó több mint egy porszívózó robot.

xiaowa-robotporszivo-robotguru-5

A robotporszívókat eredetileg Európa és az Amerikai Egyesült Államok piacán terjesztették, ám az életszínvonal fejlődésével fokozatosan belépett az ázsiai piacra is, ahol ma már ugyancsak széles körben használják.

Xiaomi Mi robotporszívó
Sencor SVC 7020VT
Tesla Robostar T30

A robotporszívó háza egy vezeték nélküli gép, amelynek legtöbbször korong alakja van. Egy újratölthető akkumulátor hajtja. Távirányítóval, mobil alkalmazással vagy a házán lévő vezérlőpanellel irányítható. Általában az idő beállításával megadható és beprogramozható a takarítási rend is, automatikus dokkoló és újratöltő funkcióval, valamint virtuális fal funkcióval rendelkezik.

 iRobot-Roomba-980-robotporszívó-és-az-applikáció

A robotporszívók motorizált kefékkel rendelkeznek, amelyek felseperik a szennyeződéseket, a törmelékeket és a port a padlóról, továbbá egy ventilátor is található bennük, amely az elektromos motorral van összekötve, és szívó erőt alakít ki, hogy összegyűjtse a maradék port és piszkot. A robotporszívók többnyire egy kaotikus minta alapján mozognak a padlón, de pár porszívónál akár be is állíthatjuk előre a programozott útvonalat. Legtöbbször elég intelligensek ahhoz, hogy elkerüljék a bútorokkal való ütközést.

Mindezekből kifolyólag a robotporszívók csomagjai tipikusan egy fő házat, egy újratölthető akkumulátort, egy akkumulátor töltőt, egy dokkoló állomást, egy porzsákot vagy portartályt, valamint egy távirányítót foglalnak magukba.

Klarstein Cleanhero robotporszívó

A robotporszívókat általában otthoni használatra tervezték, de találhatunk modelleket, amelyek irodákba, hotelekbe, workshopokra stb. valók.


Kuponok

robotguru.hu
alza.hu
electronic-star.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.