Mi a különbség a LCD és OLED képernyő között

0

A kijelző nem csak a mobiltelefon leghatékonyabb részét képezi, de kulcsfontosságú szerepet is játszik az okostelefon kiválasztásakor, mivel a telefonon végzett összes művelet megjelenítési hatását is meghatározza. Manapság az okostelefonok többsége az LCD kijelző helyett OLED kijelzővel rendelkezik. Mi a különbség az LCD és OLED kijelző között? Egyformák-e a különböző gyártók által gyártott OLED kijelzők? Vizsgáljuk meg közösen!

Alapvető információk az OLED és az LCD kijelzőkről

Most nem fogunk olyan műszaki leírásokkal foglalkozni, amiről fogalmuk sincs, mit is jelentenek. Csak annyit említünk meg, hogy az LCD (folyadékkristállyal ellátott kijelző) a folyadékkristály által kibocsátott fénnyel keletkezik, míg az OLED (szerves fény – emittáló diódák) elektromos áram hatására fényt bocsájthat ki. A fő különbség tehát az, hogy az LCD kijelző megvilágításához háttérvilágításra van szükség, míg az OLED kijelző saját maga is képes fényt előállítani.

P-OLED kijelzővel: iPhone Xs Max 64GB ezüst

Tehát az OLED a LED kijelzővel összehasonlítva sokkal jobb, és nincs szüksége külső fényre. A számos funkciónak köszönhetően az OLED kijelző szerkezete egyszerűbb, könnyebb, és energiatakarékosabb.

Rengeteg olyan okostelefonnál, amelynél az egész előlapot a kijelző tölti ki, az OLED kijelző a népszerű. Az ilyen típusú kijelző lényegesen jobb minden egyes okostelefon részére. 

Multi-touch OLED kijelzővel: Huawei P40 Pro Dual-Sim 256GB App Gallery (51095exq) Fekete

Azonban nem minden OLED kijelző tökéletes. Az LCD-hez hasonlóan, amely három típussal rendelkezik: TN, VA, IPS, az OLED két típussal rendelkezik: aktív AM típus és passzív PM típus. Annak ellenére, hogy az AMOLED a piacon domináns szerepet tölt be, az AMOLED megjelenítési effektusa gyártónként eltérő.

Miért rendelkezik az AMOLED eltérő hatásokkal?

Amennyiben a hátrányokról van szó, az AMOLED rendelkezik egy úgynevezett P mezővel, konkrétan a Pentile mezővel. A Samsung vállalat volt az első vállalat, amely nagyban gyártja az OLED kijelzőket és használja a P mezőt. A Galaxy S4 először a Diamond Pixel nevű P mezőt használja, amely lefelé irányul hagyományos RGB igazítás mellett.

Dynamic AMOLED kijelzővel: Samsung Galaxy S20 Ultra, 5G/LTE, Dual SIM, Fekete, 128GB

Röviden szólva, az RGB típus éppúgy rendezi a három alapvető szín sub-képpontjait – piros, zöld és kék, miközben az RGB sub-képpontjai nem lesznek egyformán rendezve a P mezőben, a képpontokat megosztják. A P képpontok valós sűrűsége kisebb, mint az RGB esetében. Ezt azt jelenti, hogy azonos felbontás mellett a P mező nem annyira tiszta, mint az RGB, tehát gyakran „nagyképernyő változatként” emlegetik.

Következtetés

Az OLED kijelző az LCD-vel összehasonlítva műszaki előnyöket rejt magában. Ez szükséges tendencia az olyan okostelefon-gyártók számára, akik a legjobbat szeretnék kínálni. A statisztikák szerint majdnem 200 millió okostelefon készült AMOLED kijelzővel 2018 első felében, ez a globális okostelefon-piac 21%-át teszi ki. Az OLED kijelző jobban összhangban van az okostelefonok fejlesztésével.


Kuponok

Alza.hu
Notebook.hu
MobilÁsz.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.