iOS útmutató | 3 egyszerű mód a mobiladatok megtakarítására

0

Manapság már 10-ből 8 ember rendelkezik okostelefonnal. Állandóan online lenni még soha nem volt ennyire fontos az életünkben, mint most. Az adatforgalom rohamosan nő, akárcsak az applikációk és mobiltelefonon is elérhető weboldalak száma, amelyek nagyméretű képeket, fényképeket és videókat tartalmaznak, amelyek csak úgy pörög a mobil adatforgalom.

Rengeteg embernek újra és újra bővítenie kell az adatcsomagját, hogy egész hónapban a világhálóhoz csatlakoztatva tudjon maradni.

Hogyan csökkentsük az adatforgalmat a mobiltelefonunkon?

Készítettünk Önnek egy rövid “hogyan csináld” cikket, hogy az okostelefonja okosabban, ne keményebben dolgozzon. Segítünk Önnek még több megengedett adatra szert tenni, hogy elég maradjon a nélkülözhetetlen cicás videók megtekintésére is!

1. Csatlakozzon Wi-Fi hálózathoz, amikor csak tud

Először is bizonyosodjon meg róla, hogy engedélyezve van a Wi-Fi hálózathoz csatlakozás az okostelefonján. Ehhez menjen a Beállítások menüpontba, majd azon belül keresse ki a Wi-Fi beállításait.

Számos bárban, étteremben és bevásárlóközpontban elérhető az ingyenes Wi-Fi, amit érdemes kihasználni, amikor épp valahol a városban tartózkodik. Legyen szemfüles és használja ki ezt a lehetőséget, hatalmas mennyiségű adatforgalmat megtakarítva.

A legtöbb hely szabadon reklámozza a Wi-Fi hálózatához tartozó jelszót, például az étlapon vagy egy fekete táblán. Ha mégsem látná sehol, csak kérdezzen rá. Ha már egyszer járt azon a helyen és csatlakozott a Wi-Fi hálózathoz, a mobiltelefonja emlékezni fog rá, és automatikusan csatlakozni fog hozzá, ha elég közel fog tartózkodni ahhoz a Wi-Fi hálózathoz.

Léteznek szuper alkalmazások is, amelyek segítenek Önnek ingyenes Wi-Fi hálózatokat találni az aktuális tartózkodási helyéhez közel. Ilyen például a “Free Wi-Fi Map” és a “Free Wi-Fi Finder”.

Példaként mutatunk Önnek egy egyszerű számítást a potenciális megtakarításról, amellyel akár 250 MB-ot is megtakaríthat egy hónap alatt. Feltételezzük, hogy ha heti háromszor egy kávézó Wi-Fi hálózatát használja alkalmanként 20 perces böngészésre a közösségi hálón az előfizetett mobil adatforgalom helyett, akkor alkalmanként 20-21 megabájtot megtakarítva egy hónap alatt ez a megtakarítás 240-250 megabájt is lehet.

iPhone Xr 128GB, fehér

2. Kapcsolja ki a mobil adatforgalmat a felesleges applikációk számára és kizárólag Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatva frissítse őket

Rengeteg applikáció használ mobil adatokat a háttérben futva is, ám nagy valószínűséggel erre Önnek sincs szüksége minden alkalmazás esetében. Kevés olyan applikáció van, amelyeknél tényleg fontos, hogy mindig az internethez legyenek csatlakoztatva. Ilyenek például az e-mail fiók kezelésére és az üzenetváltásra szolgáló alkalmazások.

mobiltelefon

Jó kiindulási pont, hogy egy applikáció, amelytől nem szeretne értesítéseket kapni, annak nincs is szüksége éjjel-nappal mobil adatokra.

Az applikációk frissítése és az új applikációk letöltése szintén egy csomó adatot elfogyaszthat, hiszen a legtöbb applikáció több 100 MB méretű. Ha engedélyezi az applikációk automatikus frissítését, akkor nagyon gyorsan elfogyhatnak az előfizetett megabájtjai.

Az adathasználatot a következőképp korlátozhatja bizonyos applikációkra, amikor a mobiltelefonja éppen nincs Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatva:

Beállítások – Mobilhálózat – Görgessen le egészen az applikációkig – Kapcsolja ki a mobil adatforgalmat a felesleges applikációknál.

Útmutató, hogyan korlátozhatja az applikációk frissítését Wi-Fi hálózaton keresztül:

Beállítások – iTunes és App Stores – Mobil adatforgalom – Kikapcsolás

Potenciális megtakarítás: 375 MB/hónap

A 375 MB/hónap megtakarítás esetén azt feltételezzük, hogy tizenöt applikációt Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatva frissítünk mobilhálózat helyett, miközben egy frissítés körülbelül 25 MB adatot vesz igénybe.

Apple iPhone 7 32GB, ezüst

3. Apple mobiltelefon esetén kapcsolja ki a Wi-Fi Asszisztens funkciót

Az Apple a Wi-Fi asszisztens funkciót használja a mobil adatforgalom automatikus használatára, amennyiben a Wi-Fi kapcsolat gyenge, hogy a böngészés élménye folyamatos maradjon, akadozások és lefagyások nélkül.

Annak ellenére, hogy ez egy nagyon praktikus funkció és a mobilhasználati élményt hivatott fokozni, nehéz megmondani, hogy mikor mennyi mobiladatot használ a mobiltelefon, mikor éppen Wi-Fi hálózathoz vagyunk csatlakozva.

Ha semmiképp se szeretné a mobil adatforgalmat használni, és inkább kivárná, amíg a lassabb internet betölti a weboldalakat, akkor kapcsolja ki inkább a Wi-Fi asszisztens funkciót:

Beállítások – Mobil hálózat – Görgessen egészen az oldal aljáig – Wi-Fi Asszisztens – Kikapcsolás

Ha az applikációk nem működnének rendesen, és épp fontos a zökkenőmentes használatuk, akkor egyszerűen kapcsolja vissza a Wi-Fi asszisztenst arra az időre. Egyébként a be-kikapcsoló gomb mellett azt is láthatja, hogy mennyi adatot fogyasztott a Wi-Fi asszisztens az utóbbi időben, amíg bekapcsolva volt.

Mobilnet összehasonlító:
Tarifaexpert

Potenciális megtakarítás: 100 MB/hónap. Ez az adat egyáltalán nem pontos. Attól függ, hogy mennyire megbízható és milyen minőségű Wi-Fi hálózatokhoz csatlakozik. A Wi-Fi asszisztens adatfogyasztása növekszik, ha gyakran tartózkodik gyenge minőségű Wi-Fi hálózatok közelében.


Kuponok

Tarifaexpert.hu
Alza.hu
Notebook.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.