Hogyan válasszunk LED izzót?

0

A modern típusú fényforrásokat, a LED izzókat, már jó pár éve egyre elterjedtebben használják. Nagyon erős a fényük, biztonságosak, és határozottan takarékosak, ezért rengetegen döntenek mellettük. Azonban fontos emlékeztetnünk rá, hogy amikor LED izzót választ, akkor számos dologra oda kell figyelnie. A következő cikkben rávilágítunk a LED izzók kulcsfontosságú paramétereire, és megmutatjuk Önnek, hogy hogyan választhatja ki az Önnek megfelelő LED izzókat.

A LED izzók 8 paramétere

  1. Fény ereje

A LED izzó fényének ereje a következőt foglalja magába:

  • a fényerőt egy meghatározott irányba, megadott szögben, egységnyi felületre
  • a fényáramot, amely egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény „mennyiségének” az összege másodpercenként, lumenekben megadva, lm-nel jelölve. Ez határozza meg, hogy az izzó mennyire ragyog. Megjegyzés: minél több lumenről van szó, annál több a fényáram, tehát annál fényesebben fog ragyogni az izzó.
  1.  Hullámhossz

LED izzók, amelyeknek azonos a hullámhosszuk, azonos a színük is. LED spektrométer nélkül a gyártók nehezen tudnak tiszta színű termékeket előállítani.

  1. Színhőmérséklet

A színhőmérséklet egy olyan egység, amely az izzó színét adja meg és Kelvinnel (jele: K) jelölik. A meleg fehér fény 3300 K alatt, a hideg fehér fény 5300K felett, a közepes pedig 3300 K és 5300 K között található. A vásárlók a megfelelő színhőmérsékletű fényforrást a személyes preferenciáik alapján választhatják ki. A döntésben közrejátszhat még a használat helye, a megvilágítás effektje és a létrehozott hangulat is.

  1. Szivárgó áram

A LED egy egyirányú vezető. Ha fordított áram is jelen van, akkor szivárgó áramról beszélünk. Ha egy LED izzó nagy szivárgási árammal bír, akkor rövid lesz az élettartama.

  1. Antisztatikus képesség

Az erős antisztatikus képességű LED izzók hosszú élettartamúak és magasabb az áruk. Általábban nagyobb, mint 700 V-os LED-eket lehet használni LED izzókként.

  1. Élettartam

A különböző minőség kulcsa az élettartam.Hagyományos izzólámpák esetén az élettartam vége az a pillanat, amikor az izzólámpa kiég, a volfrám szál elszakad. LED izzók fényárama viszont folyamatosan csökken. Az élettartam végének azt az időpontot tekinthetjük, amikor a LED izzó fényárama a kezdeti érték 70%-ra csökken.

  1. Design

Minden egye termék design-ja más és más. A különböző design más használatra alkalmas. Ami a megbízhatóságot illeti, a LED izzóknál a következő szempontok fontosak a design-nál: elektromos biztonság, tűzbiztonság, alkalmazandó környezeti biztonság, mechanikai biztonság, egészségvédelem, biztonság és más faktorok.

  1. energiacimkeEnergiaosztály

Az energiaosztály címke olyan információval látja el a vásárlókat, hogy például mennyi energiát fogyaszt a LED izzó és mennyire hatékony. Ez a címke kényelmes vásárlást biztosít a vásárlóknak, és elősegíti, hogy hatékony termékekhez jussanak hozzá.

Mik lehetnek a vásárlás buktatói?

Csak nagyon olcsó vagy nagyon drága termékek vásárlása

A LED izzók ára a költségek, a minőség és a márka értékének kombinációját tükrözi. A nagyon olcsó LED termékek minden bizonnyal nem tudnak garantált biztonságot nyújtani, ám a túlságosan drága LED izzók esetében az ár valószínűleg virtuális komponenseket is tartalmaz.

Ragaszkodás a minél több funkcióhoz

Minél több funkcióval rendelkezik egy termék, természetesen annál többe kerül. Ám sok funkció csak jól hangzik, és nincs gyakorlati haszna.

Minél nagyobb fényerő keresése

Különböző alkalmak különböző megvilágítást követelnek. Ha vakon minél magasabb fényerőt próbálunk használni, az egyrészt pazarlás is, másrészt az emberek egészségére is káros hatással lehet. Tehát, mielőtt egy nagyon nagy fényerejű LED izzót választunk, győződjünk meg róla, hogy szükség van-e erre.

 

 


Kuponok

Pandapiac.hu
Vidaxl.hu
Alza.hu
Remeklampak.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.