Hogyan válasszunk laptopot?

0

Karácsony környékén rengeteg kedvezménnyel, árleszállítással, év végi készletkisöpréssel találkozhatunk, és ezen lehetőség alkalmából sokan terveznek laptopot vásárolni maguknak vagy valakinek ajándékba. Éppen ezért megéri előtte utánanézni, hogy hogyan is kéne kiválasztani a megfelelő laptopot, hogyan vásároljuk meg, és hogyan tudjuk elkerülni a nyerészkedők állította csapdákat.

Hol vásárolhatunk laptopot?

Ne menjen el egy igazi áruházba!

Ugyanazt a laptopot gyakran sokkal magasabb áron vásárolhatja meg az áruházban, mintha egy webáruházban nézné, ráadásul az áruházakban egy csomó kevésbé jól felszerelt laptopba futhat bele. A nyerészkedők áruházakban gyakran próbálnak eladni gyengébb teljesítményű laptopokat a laikusoknak, tanulóknak, akik nem igazán értenek a laptopokhoz, és arra alapoznak, hogy a magas ár a magas minőséggel egyenlő.

Vajon hol vehetünk még laptopot, ha nem az egyik áruházban?

Online!

Nagyszerű választás lehet például az Alza vagy a Notebook.hu webáruház.

Szükséges tudás a hardverről (egyszerűsített változat)

Amikor laptopot szeretne vásárolni, akkor a következő hardverekre figyeljen oda:

1. CPU (Central Processing Unit – központi feldolgozóegység) processzor

A processzort nevezhetjük a számítógép agyának. Ez az egység értelmezi és hajtja végre az utasításokat.

Napjainkban az Intel processzorok és az AMD processzorok számítanak a piacvezetőknek.

Intel processzorok:

 • processzor sorozatok: i9>i7>i5>i3 (ezek közül az i9-es és i3-as processzorokkal nem találkozhatunk a notebookok esetében). A kacsacsőrök a teljesítményt jelzik, ám ez a sorrend csak akkor érvényes, ha ugyanazokat a típusú processzorokat hasonlítjuk össze.
 • processzor algebra: Vessünk egy pillantást tehát az i5-ös és az i7-es processzorokra. A megnevezésüknél az i5 és i7 után egy kötőjel, majd számok következnek. Az első szám jelzi, hogy az adott processzor hányadik generációba tartozik. Például az i5-8300h a nyolcadik generációba tartozik, míg az i5-7200u a hetedik generációba. Mindenképpen válassza a nyolcadik (vagy még magasabb) generációt! A hetedik generációval összehasonlítva a teljesítménye rengeteget javult.
 • processzor típus: A fentebb feltüntetett elnevezésnél az utolsó karakter egy betű, amely a processzor típusát jelzi. A típusokat feloszthatjuk alacsony feszültségű verzióra (u betűvel jelölve), és standard feszültségű verzióra (h betűvel jelölve). Az alacsony feszültségű általános teljesítményt nyújt, ám sokkal kevesebb energiát fogyaszt, míg a standard feszültségű sokkal jobb teljesítményt nyújt, amelynek a magasabb energiafogyasztás az ára.

AMD processzorok:

Sokkal kevesebb notebookban találkozhatunk AMD processzorral, mint Intel processzorral. Az AMD processzorok esetében az új Ryzen processzorokat részesítse előnyben az A8, A10 és A12 processzorokkal szemben.

HP 250 G6 (1WY54EA), ezüst

2. GPU, videókártya, grafikus kártya

A grafikus kártyát a laptop főleg a képek feldolgozására, például videójátékok játszására, videóklipek nézésére használja.

 • Integrált grafikus kártya: ebben az esetben a grafikus kártyát a processzorhoz integrálták (forrasztották), és a laptop nem rendelkezik egy független grafikus kártyával. Egy ilyen grafikus kártyával nem tudunk nagyobb számítógépes játékokat játszani, cserébe sokkal kevesebb energiát fogyaszt.
 • Dedikált grafikus kártya: ezeket a kártyákat főleg az NVIDIA és az AMD gyártja.

A kettő közül az NVIDIA messzemenőleg piacvezető a dedikált grafikus kártyák terén, ezért az NVIDIA grafikus kártyáit vesszük példaként górcső alá:

 • MX150: ezek a típusú grafikus kártyák az alapmodellek közé tartoznak. Főleg vékony és könnyű notebookokba használják, amelyeknek teljesítménye átlagosnak mondható.
 • GTX sorozat: ezek egyértelműen gamer grafikus kártyáknak minősülnek.

A teljesítményeik alapján a következőképpen állíthatók sorrendbe: GTX1080 (csúcsminőség) >GTX1070 (nagyon jó minőségű grafikus kártyák) >GTX1060 (jó teljesítmény) >GTX1050Ti (átlagos gamer grafikus kártyák).

https://www.notebook.hu/lenovo-legion-ideapad-y520-15ikbn-80wk009fhv-fekete

Lenovo Legion Ideapad y520, fekete

3. Memória

A tetszőleges hozzáférésű memória (RAM) tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Legfontosabb paramétere, hogy mekkora a tárolókapacitása.

Az átlagos teljesítményért válasszon 8 gigabájtos, míg a csúcsteljesítményért 16 gigabájtos memóriát.

4. Merevlemez

A merevlemez egy adattároló berendezés.

Manapság kétféle merevlemez közül választhatunk a meghajtó típusa alapján. Ez a paraméter befolyásolja a gyorsaságot. A HDD esetében egy mechanikusan mozgó fej olvassa le az adatokat, ezért valamivel lassabb. Az SSD merevlemezek sokkal gyorsabbak. Esetükben egy memória chipes modul van, amely az egész háttértárat egyszerre éri el.

dell

Dell Inspiron 15, fekete

Választhatunk kombinált megoldást is, esetleg a későbbiekben is vásárolhatunk egy SSD meghajtót a notebookba, amennyiben az adott notebook architektúrája ezt megengedi.

Legnépszerűbb SSD meghajtók a Notebook.hu webáruházban:

 1. HP EX900
 2. SAMSUNG SSD 860 EVO
 3. Intel Optane memória modul

5. A képernyő

A gyártásnál felhasznált anyagok alapján IPS és TN képernyőkre oszthatjuk őket. A szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg IPS képernyőt válasszunk. Az ajánlott felbontás 1080. Ami a színteret illeti, amennyiben a munkájához vagy a tanulmányaihoz nagyon jó minőségű képernyőre van szüksége, akkor próbáljon minél magasabb színtérrel rendelkező notebookot választani.

Asus Zenbook 13, jeges arany

Asus Zenbook 13, jeges arany

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet, ha az eladó nem tüntette fel a fenti értékeket a képernyő paraméterei között. Hogyan válasszunk ebben az esetben?

Nagyon egyszerű!

 • Ha az eladó nem specifikálta, hogy IPS képernyőről van szó, akkor 99%-ig biztosak lehetünk benne, hogy TN képernyővel állunk szemben.
 • Ha az eladó nem tüntette fel, hogymilyen a képernyő felbontása, akkor 99%-ig biztosak lehetünk benne, hogy a felbontása alacsony.
 • Ha az eladó nem írta a notebook paramétereinél, hogy magas színtérrel rendelkezik-e a képernyő, akkor 99%-ig biztosak lehetünk benne, hogy nem magas.

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő notebookot?

Mielőtt notebookot indulna vásárolni, először tisztázza le, hogy milyenek az Ön szükségletei és igényei. Napjainkban a piacon található notebookokat három kategóriába oszthatjuk: könnyű notebookok, gamer notebookok és általános használatra való notebookok.

Könnyű notebookok: képátlójuk általában 13,3 vagy 14 hüvelykes, nagyon könnyűek és vékonyak, az akkumulátoruk nagyon hosszú időt kibír újratöltés nélkül, a processzoruk feszültsége általában alacsony, nem rendelkeznek dedikált grafikus kártyával, a teljesítményük mindennapi használatra bőven elegendő, ám nem alkalmasak erősebb számítógépes játékok játszására.

A legnépszerűbb könnyű notebookok az Alza webáruházban:

 1. Macbook Pro 13 Retina, kozmikus szürke
 2. Dell XPS 13, ezüst
 3. HP Envy 13, ezüst

Gamer notebookok: képátlójuk általában 15,6 hüvelykes, a processzor feszültsége szabványos, természetesen gamer grafikus kártyával felszereltek, teljesítményük erős, akkumulátorok nem bírja annyira sokáig újratöltés nélkül, maguk a notebookok pedig vastagabbak és nehezebbek.

A legnépszerűbb gamer notebookok az Alza webáruházban:

 1. HP Envy 15, antracit szürke
 2. HP Pavilion 15
 3. Asus FX503, fekete

Általános használatra való notebook: ezek a notebookok valahol a könnyű és a gamer notebookok között állnak. Az általános használatra való notebookok nem túl nehezek és alapvető grafikus kártya található bennük.

A legnépszerűbb általános használatra való notebookok az Alza webáruházban:

 1. Asus Vivobook
 2. Microsoft Surface Pro
 3. Lenovo Ideapad 330, fehér

Általános problémák a notebookok kiválasztásánál és megvásárlásánál:

A következő problémák merülhetnek fel a megfelelő notebook kiválasztásánál és megvásárlásánál:

1. Az i7-es Intel processzor nem feltétlenül jobb, mint az i5-ös

Először is vegye figyelembe, hogy melyik generációba tartoznak, illetve a feszültségük szabványosnak nevezhető vagy alacsonynak.

Ezen túlmenően, mivel a notebookok hőelvezetése általában nem olyan jó, az i7-es processzor teljesítménye csökkenhet, ezzel szűkül az i5-ös és i7-es processzor közötti rés is, végeredményként pedig sok esetben az i5-ös processzor költséghatékonyabbnak bizonyulhat az i7-es processzornál.

2. Egy dedikált grafikus kártya nem szükségszerűen jobb, mint egy integrált grafikus kártya

Gondolja át, hogy mire is van szüksége. Ha csak mindennapos használatra keres notebookot, esetleg olyan játékok játszására, mint amilyen a League of Legends, amely nem igényel egy nagy teljesítményű grafikus kártyát, akkor tökéletesen megfelel Önnek az integrált grafikus kártya is. Gondolnia kell a dedikált grafikus kártya esetében a kártya hevülésére is, amely rossz hatással lehet a processzor teljesítményére.

3. Az AMD processzor nem rossz

Hosszú ideig az AMD processzorok nem jeleskedtek jó hírnévvel, ám a Ryzen processzorok új sorozatával az AMD processzorok sikeresen felvették a versenyt az Intel processzorok teljesítményével. Ennek ellenére az AMD processzorok részesedése a laptop piacon még mindig nagyon kicsi. A jövőben azonban várhatóan egyre több és több notebookba tesznek majd AMD processzort.

4. A notebook minőségét nem csak a márkája határozza meg

Jelenleg a notebookok gyártási technológiája elég fejlett. A különféle gyártók tervezői hasonló design-t alkotnak, a megvásárolt alkatrészek pedig ugyanazoktól a gyártóktól származnak, tehát maguk a notebookok minősége között sem lehet akkora az eltérés.

 


Kuponok

Alza
Notebook.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.