Hogyan működik a “Command” és “Option” billentyű a MacBookokon és Mac számítógépeken?

0

A Mac billentyűzetek úgynevezett “Option” és “Command” billentyűkkel rendelkeznek, míg standard számítógépes billentyűzeteknél az “Alt”, a “Control” és a “Windows” billentyűk a megszokottak. A billentyűzetek ezt a különbséget leszámítva egészen egyformák, de az új Mac felhasználóknak meg kell tanulniuk, hogy hogyan kell használniuk ezeket az eltérő billentyűket.

Az Apple Mac billentyűzetek ugyan rendelkeznek “Control” (Ctrl) billentyűvel, de a Mac “Control” billentyűje nem úgy működik, mint a Windows vagy Ubuntu “Control” billentyűje. Az olyan billentyűzeti kombinációk, mint a Ctrl+C a szöveg másolására, a Mac esetében nem fognak működni.

A “Command” billentyű funkciói a Mac számítógépeken

A “Command” billentyű magában lenyomva nem csinál semmit. Ez egy módosító billentyű, amelyet más billentyűkkel egyszerre lenyomva, úgynevezett billentyűkombinációk használatával kezdeményezhetünk különféle dolgokat bizonyos applikációk esetében.

Például, míg Windows és Ubuntu esetében Ctrl+C, Ctrl+X és Ctrl+V szolgál a másolásra, kivágásra és beillesztésre, a Mac számítógépek és MacBookok esetében a Command+C, Command+X és Command+V billentyűkombinációkat kell lenyomva tartani.

MacBook Pro 13″ Retina US 2018 Touch Barral, Asztroszürke

A “Command” billentyűn a ⌘ szimbólumot találjuk. Ez a szimbólum gyakran megjelenik a Mac operációs rendszerében azt jelezve, hogy mely esetekben használhatjuk ezt a billentyűt és milyen billentyűkombinációkkal. A “Command” billentyűn eredetileg az Apple márkalogót láthattuk, ám később Steve Jobs úgy gondolta, hogy az Apple márkalogó használata a Macintosh menüjének felületén a márkalogó túlzott használatához vezet.

macbook

Egy dizájner a ⌘ szimbólum mellett döntött, amely felváltotta az Apple márkalogót. Ez egy régi szimbólum, amelyet a skandináv országokban használnak az érdekes helyek megjelölésére — Svédországban ez a hivatalos megjelölése a turistalátványosságokra.

Összegezve, a Mac számítógépeken és MacBookokon a “Command” gombot billentyűkombinációk formájában fogja használni. A “Control” (Ctrl) billentyű szintén megtalálható a billentyűzeten, ám nem sok dologra lehet használni.

Az “Option” billentyű funkciói a Mac számítógépeken

Az “Option” billentyű funkciói a számítógépek “AltGr” billentyű funkcióihoz hasonlóak, ami magyarázatot ad arra, hogy miért nyomtatják rá néha az “Alt” feliratot is. Egy billentyűt lenyomva, miközben ezt a billentyűt lenyomva tartjuk, egy speciális karaktert írhatunk le, amely egyébként nem látható a billentyűzeten.

Apple Macbook Air (MQD32MG/A) ezüst (2017)

Például az “Option” billentyű a 4-es számmal lenyomva egyszerre a cent szimbólumot írja le (¢), US nyelvbeállítás esetén, amelyet amúgy nem találunk a billentyűzeten. Akárcsak más módosító billentyűt, ezt is használhatjuk egyes billentyűkombinációk részeként.

Ezen a billentyűn a ⌥ szimbólumot láthatjuk. Ezt a szimbólumot használják végig a Mac számítógépek és MacBookok menüjében azt jelezve, hogy lenyomhatja az “Option” billentyűt, akárcsak a “Command” billentyű szimbólum esetében. Viszont nincs semmilyen történelmi háttere, hogy mégis mi alapján választották éppen ezt a szimbólumot.

Új generációs vezeték nélküli Bluetooth-os iPad billentyűzet

Az Apple menüre kattintva láthatja a Force Quit, azaz a kényszerített leállás billentyűkombinációját. Ha nincs hozzászokva a Mac billentyűzetekhez, akkor ezek a szimbólumok hieroglifáknak tűnhetnek — azonban valójában csak annyit mondanak, hogy nyomja le egyszerre az Option+Command+Escape gombokat a párbeszédablak megnyitására, amellyel elindíthatja az egyes applikációk kényszerített leállítását. Ez a párbeszédablak lényegében ugyanaz, mint a Windows operáció rendszerben a Feladatkezelő (Task Manager).


Kuponok

Alza.hu
Kütyübazár.hu
Notebook.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.