Hogyan készítsünk ínycsiklandozó ételeket a kerti bulinkon

0

Sikerült beszereznie egy igazán jó grillsütőt, megtanulta ügyesen használni, ám az ételek még mindig nem az igaziak? A következő cikkünkben pár tippel segítünk Önnek, hogy a barbeque királyává váljék.

Készítse elő a csipeszt

Az ételek forgatásához egy csipeszre lesz szüksége – a konyhai csipesz egyszerűen nélkülözhetetlen a grillsütő mellett.

Ha egy késsel vagy villával próbálja megfordítani az ételeket, akkor ahhoz bele kell szúrnia a kést vagy a villát az ételbe. Főleg a hússzeletek esetében ilyenkor kifolyhat a hús szaftja, amely esszenciális az étel ízénél, veszítve ezzel a zamatjából. Arról nem is beszélve, hogy ezek után sokkal tovább is tart majd a grillsütő megtisztítása.

Az ideális konyhai csipesz kialakítása ergonomikus. Jó megoldás lehet, ha a konyhai csipesz fogantyúja például műanyagból van és nem vezeti a hőt, így nyugodtan foghatjuk huzamosabb ideig is a kezünkben, miközben nem kell tartanunk attól, hogy a konyhai csipesz megégeti a kezünket. Az ideális konyhai csipesz hosszabb, hogy a kezünk biztonságos távolságban legyen a sercegő zsírtól. A rozsdamentes acél konyhai csipeszek előnye, hogy könnyebben tisztíthatók.

Konyhai csipesz a Kulina.hu webáruházból:
Hello FUNctionals konyhai csipesz, műanyag

Hová tegyük az ételt a grillsütőn

A grillsütő több zónára osztható fel. A grillsütő közvetlen hőt kibocsájtó része a masszívabb porcióknak ideális. Süthetünk itt marhahúst, tofut, bárányt, sertést és húspogácsákat, amik jól állják a lángokat.

A vastagabb szelet zöldségek is jól megsüthetők ezen a fő zónán. Ezek közé a zöldségek közé tartozik például a padlizsán, a paprika és a vöröshagyma.

Azokon a zónákon, ahol az ételt közvetetten éri a hő, finom fehérjéket, például csirkét és halat süthet. A kevésbé húsos és kemény zöldségeket a grill szélén süsse, hogy megakadályozza az égést és a túlsülést.

Fűszerezzen, akárcsak egy profi

Rengeteg fűszerre lesz szüksége az ínycsiklandozó ízekhez, szóval ne felejtse el előre elkészíteni a mártásokat és a pácot. Persze ne felejtsen el kellő mértékű olívaolajat is használni közben.

olívaolaj

Fűszerek

Ha nem szeretné, hogy az étel kívülről égettnek tűnjön, miközben belül még nyers, a mártást csak a sütés végéhez közeledve vigye fel az ételre. Az egyenletes felvitelhez használjon egy grill ecsetet.

Grill ecsetek a Bonami.hu webáruházban:
Természetes grill ecset lószőrből a nyelén lyukkal – Iris Hantverk

Hagyja abba a forgatást

Ne forgassa folyton az ételt! A húst ideális esetben csak egyszer kell megfordítani a sütés alatt, nem pedig százszor.

Süsse át jól az egyik oldalt, mielőtt a másik oldalára fordítaná a húst. Ez garantálja, hogy a hús rendesen átsüljön és maximálisan kibontakozzon az íze.

Hagyja pihenni

Bár nagyon csábító egyből nekikezdeni a falatozásnak, de előtte durván feleannyi ideig hagyja pihenni a húst, mint amennyi ideig tartott megsütni.

Takarja be alufóliával, hogy melegen tartsa. Ha pihenni hagyja a húst, akkor nem fog belőle kifolyni a szaft, amikor felvágja.

hús tűz grill bbq

Ha helyesen csinálja, a sütögetés egy ízletes és hihetetlen kulináris élményt nyújtó esemény lesz. Ehhez mindenképp rendelkeznie kell a megfelelő BBQ felszereléssel és kiegészítőkkel. Ezt sokkal egyszerűbbé teheti, hogy egyenesen egy grill készletet vásárol, amely minden igényt kielégít, bármilyen sütögetésről is legyen szó.

Jó étvágyat!


Kuponok

Kulina.hu
Bijobolt.hu
Bonami.hu

Megosztás

A szerzőről

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.