Hogyan hosszabbítsuk meg a mobiltelefon akkumulátor élettartamát?

0

Ha már hosszabb ideje használjuk a mobiltelefonunkat, akkor azt vehetjük észre, hogy az akkumulátor egyre kevesebb és kevesebb időt bír ki újratöltés nélkül. Létezik valamilyen hatékony megoldás a mobiltelefon akkumulátor élettartamának meghosszabbítására?

Ma már alapvetően mindegyik mobiltelefon lítiumionos-akkumulátort használ, és a lítiumionos-akkumulátorok kapacitásának vesztesége visszafordíthatatlan folyamat, tehát elméletileg egy vagy két év elteltével már alapvetően lehetetlen visszaállítani a gyári teljesítményt. De megpróbálhatjuk más módszerekkel elérni a lehető legjobb teljesítményt, meghosszabbítva vele az akkumulátor élettartamát.

Még több év elteltével azonban már csak új akkumulátor vásárlása segíthet:

Akkumulátorok az Akkuk.hu webáruházban
Akkumulátorok az Alza.hu webáruházban
Akkumulátorok a Mobilász.hu webáruházban

Miért bír az okostelefon akkumulátora egyre kevesebbet és kevesebbet?

A mobiltelefonok operációs rendszere főleg az akkumulátor feszültségét figyeli, hogy tudja, hogy van-e benne elektromosság. Az akkumulátor feszültségének azonosításának módja két típusra osztható:

Szoftveres felismerés: A mobiltelefon teljesítményének százalékát normál, bekapcsolt, töltött állapotban jelzi;

Hardverefelismerés: A mobiltelefon teljesítményének százaléka, amikor a mobiltelefon le van merülve;

A feszültség azonosításának két módja egy kissé különböző. A szoftveres felismerés magasabb, mint a hardveres felismerés. Tehát, ha bizonyos ideje már használja a mobiltelefonját, más lesz a helyzet a töltésnél bekapcsolt és kikapcsolt állapotban. Például megeshet, hogy bekapcsolva a kijelzőn 100 %-ot láthatunk, azt hisszük, hogy a mobiltelefon teljesen fel van töltve. Viszont kikapcsolva újra a töltőre téve lehet, hogy csak 80 %-ot vagy 90 %-ot fog mutatni, de semmiképp sem 100 %-ot. Ez azt jelenti, hogy a mobiltelefon egyáltalán nincs még teljesen feltöltve, és a mobiltelefon élettartama természetesen rövidebbé válik.

Megoldás a problémára:

A probléma gyökerét ismerve nem nehéz előírni a megfelelő orvosságot.

  1. Tartsa bekapcsolva mobiltelefonját töltés közben, majd teljes feltöltöttség esetén húzza ki a töltőt;
  2. Ezután kapcsolja ki a mobiltelefonját, csatlakoztassa a töltőt, és töltse újra, amíg teljesen fel nem lesz töltve.
  3. Ekkor tényleg teljesen fel lesz töltve a mobiltelefonja.

A probléma az, hogy nem tudjuk minden egyes alkalommal kikapcsolni a mobiltelefont az első töltés végén, ezért érdemes más utat keresni:

Várja meg, amíg mobiltelefonja teljesen le nem merül. Ebben az esetben a mobiltelefon automatikusan kikapcsol. Hagyja kikapcsolva, és töltse addig, amíg a kijelzőn nem látja a 100 % feliratot. Ne kapcsolja be a töltés alatt! A töltés befejeztével bekapcsolhatja a mobiltelefont, és a következő töltésre később lesz szükség. 

Hogyan érjük el az akkumulátor lehető legjobb teljesítményét?

A mobiltelefon operációs rendszere automatikusan rögzíti az akkumulátorral kapcsolatos információkat a mobiltelefon használata közben. Amennyiben már hosszabb ideje használja az akkumulátort, az operációs rendszerben rögzített akkumulátorral kapcsolatos információk már eltérhetnek a valóságtól a hosszú távú rendszertelen használat következtében (töltés megszakítása teljes feltöltöttség előtt). Megeshet, hogy bár az akkumulátor még bírná, ám az operációs rendszer automatikusan kikapcsolja a mobiltelefont.

Tehát, hogyan javíthatjuk ki az operációs rendszerben mentett adatokat az akkumulátorról, hogyan javíthatunk az akkumulátoron, és hogyan állíthatjuk vissza az akkumulátor legjobb teljesítményét?

  1. Normál indítási állapotként a mobiltelefon legyen feltöltve, de ne legyen csatlakoztatva töltőhöz.
  2. Ezután kapcsolja ki a mobiltelefont, csatlakoztassa töltőhöz, és folytassa a feltöltést, amíg a mobiltelefon teljesen fel nem töltődik, majd húzza ki a töltőt;
  3. Kapcsolja be a mobiltelefont, majd kapcsolja újra ki rögtön, amint teljesen betöltődött és elindult az operációs rendszer.
  4. Csatlakoztassa újra a töltőt a mobiltelefonhoz, majd várjon egy kis időt, hogy a mobiltelefon abszolút feltöltődjön.
  5. A töltő kihúzása után használja a mobiltelefont a megszokott módon.

Ezután meglátja, hogy a mobiltelefon akkumulátora sokkal hosszabb ideig bírja majd.


Kuponok

Alza.hu
Akkuk.hu
Mobilasz.hu
Notebook.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.