Hogyan használjuk a routereket

0

A mobil internet hatalmas és gyors fejlődésével és a világháló népszerűségének növekedésével a routerek (más néven útválasztók) az emberek otthonának elengedhetetlen részévé váltak. Néhány család egyenesen több routerrel is rendelkezik. Ebben a cikkben a routerekről tudhat meg néhány információt, tanácsokat adunk, hogy hogyan vásároljon megfelelő routert, majd a megvételt követően hogyan telepítse azt.

Bevezető

A routerek hatalmas piaccal rendelkeznek, hiszen egy olyan műszaki cikkről van szó, amelyre minden háztartásnak szüksége van. Az áruk eléggé eltérő lehet. Néhány router háromezer forintba kerül, míg pár ára egészen több százezer forintra is rúghat. A routereket általában szolgáltatói routerre, vállalati, nagyvállalati routerre, SOHO (Small Office, Home Office) routerre, kisvállalati routerre, mini routerre stb.

Mielőtt megvásárolná a routert, tisztázzuk le, hogy mik is az igényei: ez valószínűleg az otthoni használat. A legalapvetőbb háztartási igények mellett további igények is előfordulhatnak, mégpedig:

(1) A számítógépeket többnyire vezetékesen szeretné csatlakoztatni, míg a mobil eszközöket inkább vezeték nélkül.

(2) Szeretné, ha a WiFi jelek jobban áthatolnának a falakon.

(3) Szeretné, ha más beépített funkciókat is támogatna (hálózatok összekötése WiFi rádiós kapcsolaton keresztül, QSS – Quick Security Setup, külső adattároló) stb.

tplink

Alapvető tudnivalók a routerekről

1. Híd az internet világába: interfész

A router hátsó oldalán egy sor hasonló nyílást láthatunk. A nyílás száma lehet kettő, négy vagy akár hat is. Ezek a nyílások, úgynevezett portok, lehetnek WAN és LAN portok. A két típust általában a gyártók más-más színnel különböztetik meg egymástól.

  • WAN

A WAN port az otthonát egy nagyobb kiterjedésű hálózattal köti össze, amely az otthonán kívül található.

Három típusú szélessávú hozzáférés létezik: modem, optikai modem és internet vonal. A WAN port ezekre szolgál.

(1) Modem: a modemet egy hálózati kábellel csatlakoztassa a router WAN portjához

(2) Optikai modem: a régi telefonvezetéket optikai szálak váltották fel

(3) Ha az internet kábel az otthonába megy, akkor közvetlenül csatlakoztathatja a router WAN portjához.

  • LAN

Ha a WAN portra úgy gondolunk, mint egy nagy víztartály szelepre, akkor LAN portot úgy képzelhetjük el, mint a házban lévő csővezetékeket. A LAN portot az internet terminálhoz csatlakoztatjuk: notebook, asztali számítógép, felügyeleti rendszer, Xiaomi telefonok.

Legnépszerűbb routerek az Alza.hu webáruházban:

  1. TP-LINK Archer C7 AC1750 Dual Band
  2. TP-LINK Archer MR200
  3. Turris Omnia 2GB Wi-Fi

2.  WiFi antennák

Az antenna a router esetében valójában egy drót, amely jeleket bocsát ki és fogad.

Néhány személy előnyben részesíti a “minél több antennával” rendelkező routereket. Úgy gondolják, hogy így a jel erősebb, jobb lesz, az internet pedig ebből kifolyólag gyorsabb.

Néhányan inkább a “kevés antennával” felszerelt routereket keresik, mert úgy hiszik, hogy a sugárzás így kisebb lesz.

A jel erőssége a vezeték nélküli hálózat esetében nem függ össze az antennák számával.

Mi is a helyzet akkor ezekkel az antennákkal? Mi az, amitől a jel erőssége függ?

Ha az adó és a vevő készülék is támogatja a MIMO-t (multiple-input multiple-output,) és több antennával rendelkeznek, akkor az antennák száma befolyással van a vezeték nélküli sebességre ugyanabban a pozícióban.

A döntő tényező a vezeték nélküli router jel minőségénél a vezeték nélküli router átviteli erőssége. Egyes országok szabályozzák, hogy a határaikon belül gyártott és forgalmazott vezeték nélküli routerek milyen átviteli erősséggel rendelkezhetnek. Ez legtöbbször nem több, mint 100 MW, ami 20dBm-nek (2.4 GHz band) felel meg. Tehát láthatjuk, hogy a nemzeti szabvány alapján az adóantenna átviteli erőssége egy adott szám. Lényegtelen, hogy mennyi antenna lesz a routeren, az átviteli erősség nem fog változni, és a vezeték nélküli jelek lefedettségét sem fogja befolyásolni.

Ami igazán befolyásolja a jel erősségét, az a router hardverének beállításaitól és paramétereitől (rádiófrekvenciás chip és vezeték nélküli teljesítményerősító), a router elhelyezésétől, a ház szerkezetétől, az antenna erősségétől, a vezeték nélküli hálózati kártyától és hasonlóktól függ.

Legnépszerűbb routerek a Muziker.hu webáruházban:

  1. Xiaomi Mi Router 3
  2. Xiaomi Mi Router 3C

3. Sávszélesség

Hogyan is néz ki a hálózat:

Távközlési szolgáltató – optikai modem – router – router – számítógép hálózati kártyája.

Minden kapcsolat rendelkezik interfésszel; ahol interfészre van szükség, ott sávszélességet kell biztosítani. Egyszerűbben mondva, 200 M sávszélesség esetén a számítógépen nem fogjuk tudni élvezni a 200 M-es hálózati sebességet. A sávszélességet 10 Mbps-ra, 100 Mbps-ra (100MB) és 1Gbps-ra (Gigabit) oszthatjuk. Ha a sávszélesség több mint 100 M, akkor a hálózati kártya és a router interfészének gigabitesnek kell lennie, egyéb esetben csak száz megabit sávszélesség lesz.

Másképp mondva:

(1) Távközlési szolgáltató: a távközlési szolgáltató 200 M sávszélességű szolgáltatást nyújt.

(2) Optikai modem: az optikai modemnek támogatnia kell a gigabájtokat, különben nem fogja elérni a 200 M-et.

(3) Router: A WAN portnak támogatnia kell a gigabájtokat, különben nem fogja elérni a 200 M-et.

(4) Router: A LAN portnak támogatnia kell a gigabájtokat, különben nem fogja elérni a 200 M-et.

(5) Számítógép hálózati kártyája: gigabájtos hálózati kártyának kell lennie, különben nem fogja elérni a 200 M-et.

(6) Kábel: cserélje le CAT5e, CAT6 kábelre, különben nem fogja elérni a 200 M-et.

Az összes fenti probléma közvetlen hatással lesz a hálózat sebességére.

D-LINK WIRELESS N300 CLOUD ROUTER

4. Adat szupersztráda: 2.4 Ghz és 5 Ghz

Az alcímben említett 2.4 GHz és 5 GHz nem a mobil kommunikációban használatos 3G és 5G hálózattal egyenlő.

A 2.4 GHz a legelterjedtebb. Jellemzői: jobb penetráció, hosszú átviteli távolság és gyenge teherbírás.

Az 5 GHz fejlettebb és fokozatosan népszerűsített. Jellemzői: gyenge penetráció, rövid átviteli távolság és nagy teherbírás.

Mivel a 2.4 GHz a legelterjedtebb, az interferencia is komoly méreteket ölt. Az 5 GHz esetében azonban a készülékeknek is felszereltnek kell lenniük. Ha egy régebbi készülékről van szó, amely nem támogatja az 5 GHz-et, akkor hiába bocsát ki a router 5 GHz-es jeleket, az eszköz nem fogja megtalálni ezt a hot spotot.

Legnépszerűbb routerek a Notebook.hu webáruházban:

  1. TP-LINK ARCHER C2 (AC750) vezeték nélküli router
  2. TP-LINK TL-MR3420 vezeték nélküli 4G router
  3. D-LINK WIRELESS N300 Cloud router (DIR-605L)

5. A kárba veszett jelek, amit nem látunk: Telepítés

Milyen kárba veszett jelekről beszélünk?

Mivel a router antennája 360 °-ban sugározza a jeleket, a router elhelyezése nagyon fontos. Általában a legjobb ötlet a routert a kívánt lefedettségi terület közepére érdemes tenni, hogy maximalizáljuk a sugárzás hatókörét. Nem lenne kár egy távolabbi helyre, például az ablakba tenni, ami azt jelentené, hogy a lefedettség egy része kint lenne?

Bónusz:

Mit tehetünk, ha ennek ellenére gyenge a WiFi jel erőssége, és szeretnénk fokozni az otthoni internet sebességét, nagyobb többletköltség nélkül?

Ebben az esetben érdemes beszerezni egy WiFi erősítőt, amelynek ára lényegesebben kedvezőbb egy új routernél, amelyre a meglévő routerünket kéne cserélnünk. Az USB-csatlakozós WiFi eszközöket akár 16 eszközzel is  párosíthatjuk egyszerre, és szinte bárhol elhelyezhetjük a lakásban, vagy akár a teraszon és a kertben is.

Xiaomi Mi USB WiFi erősítő

Xiaomi Mi USB WiFi erősítő


Kuponok

Alza.hu
Muziker.hu
Notebook.hu
Kutyubazar.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.