Csinálja Ön is, akárcsak egy profi: varázsolja gyönyörűvé a fapadlóját

0

A fapadlók tisztítása első ránézésre egészen könnyűnek tűnhet. Ám megeshet, hogy valamit rosszul csinál a rendszeres tisztítás és karbantartás közben.

A fapadló mindennapi karbantartáshoz hozzá kell tartoznia a seprésnek is, egy puha sörtéjű seprűvel, illetve portalaníthatja is egy száraz, mikroszálas felmosórongyot használva.

Leifheit Clean Twist extra soft XL felmosószett

Ha a fapadló illesztésekkel vagy résekkel is rendelkezik, akkor használjon inkább egy porszívót. A porszívót használja kefék nélküli padlófejjel, hogy eltávolítsa a padló lapjai között megbúvó porszemeket.

Sencor SVC 1040SL porzsák nélküli porszívó
Hyundai VC 5750 porszívó
Klarstein IVC-50 porszívó száraz és nedves porszívásra

Ne felejtse el rendszeresen megtisztítani a padlót professzionális termékekkel is.

Ideális takarítási rend:

Bissell MultiClean Wet & Dry Drum 2026M porszívó

  • Havonta: tisztítsa meg az ajánlott fatisztítóval –

Bissell “CrossWave” padlótisztító kék színben

  • Három-öt évente: vigyen fel egy réteg védőlakkot
  • Pár évtizedente: csiszolja le és újítsa fel
felmosók

Hasznos követendő tippek

Használjon sötétítőket, hogy megvédje a padlót a közvetlen napsugárzástól. Az erős napsütés hatására a padló elszíneződhet, vagy elvesztheti a ragyogását, illetve kifakulhat.

VidaXL Sötétszürke sötétítő függöny

Tartsa a magassarkú cipőit jó állapotban. Ne járkáljon tűsarkúban a fapadlón, mert összekarcolhatja azt, visszafordíthatatlan károkat okozva a fán.

Ha vannak kutyái vagy macskái, akkor rendszeresen vágja le a kiskedvenc körmeit és karmait.

Trixie Household karomcsipesz

Tegyen szőnyegeket azokra a helyekre, ahol a leggyakrabban járkál. Ugyanez vonatkozik azokra a területekre is, ahol a legnagyobb valószínűséggel kiönthet valamit. Ezeket a szőnyegeket aztán időnként szellőztesse és helyezze kicsit arrébb, nehogy elszíneződjön miattuk a padló.

Narma Diby krémszínű-fekete bel-/kültéri futószőnyeg

Ha valamit kiöntene, akkor azonnal itassa fel a folyadékot a padlóról egy papír törlőkendővel vagy száraz ronggyal. A ragadós dolgokra használhat nedves rongyot is, ám a feltörlés után azonnal szárítsa meg a foltot.

padlószőnyeg

Mit fontos elkerülni

Ne használjon hagyományos háztartási eszközöket a portalanításra. Vásároljon inkább speciális tisztító eszközöket, amelyeket kifejezetten kemény fára terveztek és gyártottak. Ezek közé tartozik a mikroszálas felmosórongy, amely tökéletes a felseprésre, hiszen szinte kiszippantja a falapok között megbúvó szennyeződést és port is.

Xtreme Mop flexibilis felmosó 

Soha ne öntsön közvetlenül a fapadlóra vizet „felmosás” céljából. A víz biztosan tartós károsodást okoz. Ha valamit kiöntött, akkor egy száraz ronggyal törölje azonnal fel.

Soha ne használjon fapadlóra ammóniát.

Soha ne húzza a fapadlón a bútorokat. Tegyen valamit a bútor lábai alá, hogy megelőzze a karcolásokat.


Kuponok

4home.hu
Alza.hu
Bonami.hu
Klarstein.hu
Kütyübazár.hu
vidaXL.hu
Zooplus.hu
Pandapiac.hu

A szerzőről

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.