Adventi naptár és adventi koszorú ötletek mindenkinek

0

Már a héten beköszönt a december és ezzel együtt fokozódik a várakozás a karácsonyra. Elindul az adventi időszak, és gondolom, mindenki szereti megteremteni a hangulatot otthon is. A legközkedveltebb és legismertebb módja az adventi naptár és adventi koszorú. Nem mindenkinek van ideje sajátkezűleg elkészíteni egyiket vagy másikat, de aki teheti, próbálja meg, mert a végeredmény megéri.

Adventi kalendárium eredete

Az adventi naptár eredete a 19. Századig nyúlik vissza és elsőként a protestánsok között terjedt el, bár ekkor még köze nem volt a hagyományos ablakos verzióhoz édességekkel megtömve. Ha pontosítani akarok, 1851-ben készült a legelső – természetes kézzel készített – adventi naptár. Kicsi bibiliai képeket akasztottak a falra, esetleg meggyújtottak egy gyertyát vagy krétával húztak csíkot a padlóra december 1.-től 24.-ig. Ez lenne a történelmi része.

Viszont, az első nyomtatott adventi naptár egy német Gerhard Lang nevű férfi kezei alól került ki 1908-ban. A legelsőkön még ne voltak kisablakok, színes képeket lehetett feltűzni naponta egy kartonra. A későbbiekben már nyithatós ablakokkal rendelkeztek a kalendáriumok, melyek mögött vallásos képek voltak elhelyezve. Gerard azért vállalta ezt a nemes feladatot, mert kiskorában annyira várta a karácsonyt, hogy édesanyja papírgyertyákat készített neki, melyeket minden nap feltűzött egy kartonra a kisfiú, így rövidítve és számolva az időt karácsony napjáig.

Adventi naptár tippek

Manapság viszont annyira elterjedt az adventi naptár fogalma, hogy szebbnél szebb és jobbnál jobb ötletekkel jönnek elő az emberek. Vallási értékét már kissé elveszítette, de mindenesetre hangulatot teremt és főleg a gyerekek számára izgalmas várakozást jelent, hogy mennyit kell még várni, míg megérkezik a Jézuska. A kisgyerekeket legegyszerűbb édességekkel meglepni, ha adventi naptárról beszélünk. Itt szóba jöhet a klasszikus ablakos verzió csokikockákkal, melyet beszerezhettek bármelyik üzletben vagy készíthettek magatok is. Ez pedig csakis a fantáziátokon múlik. Az én egyik kedvencem a papírból készült dobozkák vagy borítékok megszámozva, csipeszekkel madzagra akasztva. Nagyon mutatós, egyszerű és, ha nem gyerekeket akartok meglepni, hanem felnőttet, édességen kívül bármilyen üzenetet el lehet rejteni bennük egy-egy napra. Íme néhány inspiráció!

WC papír tekercsből adventi naptár? Igen, létezik!

Facsipeszek, madzag és zsírpapír – egyedi, egyszerű és olcsó

Papírdobozokból karácsonyfa naptár egy kis dekorációval

Adventi koszorú inspirációk

Az adventi koszorú története 1839-ben kezdődött, Johann H. Wichern német evangélikus lelkész kezei közül került ki legelőször. Ez a lelkész 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkén és minden nap egyel többet gyújtott meg karácsony napjáig. Ez a szokás mára már módosult és csak négy gyertyára csökkent a szám, azaz az adventi vasárnapok számára. Minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtunk meg, míg a 4. Vasárnapon az összes gyertya égve marad. A katolikusok körében az adventi koszorú eredetileg három lila és egy rózsaszín gyertyából áll, melyet a 3. Vasárnapon kell meggyújtani és az örömöt szimbolizálja.

Ennyi lenne az adventi koszorú eredete, és ost jöjjön néhány inspiráció és ötlet, hogyan nézhet ki és varázslhatja hangulatosá otthonotokat. Természetesen, a színkombinációk rátok vannak bízva, nem kell betartani a lila és rózsaszín színvilágot. Kreativitásotokat és fantáziátokat teljesen szabadjára engedhetitek és akár fillérekből összehozhattok egy kis koszorúcsodát.

Nem kell kidobni a pléhdobozokat, nagyon jó célt szolgálhatnak még

Elég egy tányér, négy gyertya, meg egy darab anyag, melyből masnit készíthettek

Ha valami egyedire vágytok, elég egymás mellé állítani a gyertyákat köralak helyett

Így néz ki a hagyományos katolikus koszorú lila és rózsaszín gyertákkal

És végül pedig, illatos, egyszerű, egyedi és minden szempontból hangulatos – szárított narancs 🙂

Tipp: Fehér fa gyertyatartó négy darab gyertyára
Arany angyalka dekoráció galambocskával
LED teamécsesek akár kültéri dekorációnak is


Kuponok

https://www.kuponkozmosz.hu/eshop/4home-hu

A szerzőről

Helló, a nevem Évi. Amit tudni kell rólam, hogy imádom az állatokat és a kutyusokért rajongok a legjobban. Továbbá kávé-, kaja- és kozmetikafüggő vagyok. Szeretem az egyedi készítésű dolgokat és a kreativitást. Minderről és még sok-sok másról olvashatsz itt a blogon. Kellemes időtöltést kívánok ;)