4 tipp, hogyan kerüljük el a karácsony előtti stresszt

0

Közeleg advent első vasárnapja, ezzel pedig mindenkit lassan utolér a karácsony előtti hajsza. Legyen az hajsza az ajándékokért, ünnepi sütéshez való bevásárlás, tervezgetés, szabadság szervezése, valamilyen formában mindenkinél jelen van a stressz. Viszont, van pár tipp, melyet, ha sikerül betartani, elkerülhetőek a kellemetlenségek és a végső kimerültség.

Tervezz

Igen, ez lenne az első jótanács. Bármennyire is hisszük, tervezés nélkül nem fogjuk tudni összehozni a rengeteg tennivalót és azonnal eluralkodik mindenütt a káosz. Szóval, elsősorban meg kell tervezni pontosan (majdnem) minden lépésünket, mikor és mit fogunk csinálni. Ugyebár, nem célszerű utolsó előtti nap hajszolni az ajándékokat, míg a sütés-főzés viszont ráér akkor is. Természetesen, ha mézeskalácsokat szeretnétek sütni, tanácsos őket akár egy hónappal hamarabb elkészíteni, hogy megpuhuljanak karácsonyig. Valamint a száraz sütik is elállnak vígan egy száraz hűvös helyen dobozkába pakolva. Minden más viszont várhat az utolsó percig ebben az esetben. Ugyebár, a halat nem fogjuk kisütni egy héttel hamarabb, sem a krumplisalátát nem készítjük el.

Tervezz stílusosan a Paperblanks butikkönyvben

Légy tudatos és körültekintő

Ha már a tervezésnél és ajándékok hajszolásánál tartunk, ennek kapcsán merül fel a tudatosság kérdése. Csupán annyi nem elég, hogy időben nekiláttok vásárolni, hanem körültekintőnek és tudatosnak is kell lenni. Mindenhol akciók ezrei fognak ugrálni szemetek előtt jobbnál jobb kínálatokkal, ti pedig csak pislogtok majd, hogy most akkor melyiket is vegyétek meg. Mivel minden nagyon olcsónak fog tűnni, valószínűleg beleestek abba a hibába, hogy felesleges dolgokat fogtok vásárolni. A legjobb módszer erre, amit én már két éve alkalmazok, a listaírás. Kérjétek meg a családtagokat, hogy írjanak egy listát a „Jézuskának”, mit szeretnének ajándékba a karácsonyfa alatt fontossági sorrendbe rakva. Így pontos céllal és elképzeléssel indulhattok vásárolni anélkl, hogy órákat töltsetek el gondolkodással és találgatással.

Ajándékozz női és férfi parfümöt vagy kozmetikumot

Mozogj sokat

Köztudott tény, hogy sportolás közben endorfinok szabadulnak fel, az ún. boldogsághormonok. Az emberek nagyon könnyen le tudják vezetni a feszültséget hála a sportnak. Szögezzük le viszont rögtön az elején, hogy az üzletekben mászkálás nem számít sprotolásnak, sem edzésnek 🙂 Viszont egy kiadós séta a természetben, vagy egy kis edzés az edzőteremben már annál inkább. Megoszlanak a vélemények futás terén, mivel rengeteg bacilust összeszedhet ilyenkor az ember, de, ha valakinek az esik jól, hát fusson. Ha valaki pedig edzőterembe jár, hát járjon. Ha nem szeretitek egyiket vagy másikat, elég, ha sétáltok és lift helyett lépcsőztök reggel munkába menet. Mindegy, milyen tevékenységet végeztek, csak legyetek aktívak. Többé-kevésbé a hétvégi takarítás is felérhet egy edzéssel, ez tény. De mégiscsak jobb, ha az ember kimozdul otthonról, a komfortzónájából, és más helyen próbál aktívan kikapcsolódni. Próbáljátok ki, meglátjátok, hogy azonnal szebb lesz a világ és kiegyensúlyozottabbakká váltok!

Szánj időt magadra és pihenj

Bármennyire is szomorú, ebben a rohanó világban ezt a legnehezebb betervezni: a magunkra szánt időt és pihenést. Felmerül most sokakban a kérdés, mégis hogyan csináljam, amikor mindenfelől nyomást gyakorolnak ránk és a stressz kezd eluralkodni rajtunk? Hát, nem egyszerű, az biztos. De nem kell ahhoz egy egész nap, hogy picit kikapcsolódjunk. Gondolok itt akár egy esti forró fürdőre illatgyertya és fürdőhab kíséretében, mondjuk egy nyugtató zenei aláfestéssel. Vagy egy könyv olvasására, miközben forró csokit vagy teát kortyolgattok, vagy akár TV nézésre a kanapén elterülve. Kinek mit jelent a kikapcsolódás. Itt nem az aktív pihenésre gondolok és a sportolásra, hanem a passzív kikapcsolódásra, semmittevésre. Meglátjátok, az az egy órácska, amit magatokra szántok, gyakran csodákra képes és új erőt meríthettek egy újabb nap átvészeléséhez. Persze, ez nem kizárólag a karácsony előtti stressz leküzdésére alkalmas módszer, hanem az év minden napján tanácsos beiktatni.

Varázsold elő a karácsonyt a Yankee Candle csodás téli illataival


Kuponok

https://www.kuponkozmosz.hu/eshop/notino-hu
https://www.kuponkozmosz.hu/eshop/lira-hu

A szerzőről

Helló, a nevem Évi. Amit tudni kell rólam, hogy imádom az állatokat és a kutyusokért rajongok a legjobban. Továbbá kávé-, kaja- és kozmetikafüggő vagyok. Szeretem az egyedi készítésű dolgokat és a kreativitást. Minderről és még sok-sok másról olvashatsz itt a blogon. Kellemes időtöltést kívánok ;)